pátek 11. května 2012

Spravedlnost na internetu

Michael Sandel je americký filosof, který proslul především díky svému Harvardskému kurzu Justice. Během dvanácti přednášek dostupných on-line takřka sokratovskou metodou představí základní koncepce přístupu k morálce a spravedlnosti. Během pouhých deseti hodin čistého času je schopen Sandel vysvětlit zábavnou a pedagogicky propracovanou formou silné a slabé stránky utilitarismu, libertarianismu, Lockova, Kantova a Rawlsova přístupu. Kurz je informativně výživný (byť má introduktivní charakter) a přednášky jsou často architektonicky vystavěny kolem nějakého historického případu či dilematu, což jim dodává na přitažlivosti. Katolíka možná nepotěší, že se v přednáškovém sále s tisíci studenty těžko hledal někdo, kdo by se věcně stavěl proti manželství lidí stejného pohlaví, ale za to jej zajisté dojme závěrečný triumf Aristotela a MacIntyra. Jistě, některé otázky a námitky zůstávají viset ve vzduchu, ale pochybuji že některá z českých katolických fakult dělá z polovičky tak dobrý úvod do filosofické etiky. Tento kurz si zaslouží doporučení každému přemýšlivému člověku s dostatečnou angličtinou.

7 komentářů:

  1. Jen dodávám, že Sandelovy přednášky se brzy chystá uvést TV Noe (!) v podobě přístupné i neangličtinářům.

    OdpovědětVymazat
  2. Mimochodem: tu změnu barev odkazů na modrou, provedl někdo z Vás, drazí zpátečníci? Anebo za to může provozovatel?

    OdpovědětVymazat
  3. Mate, diky za odkaz. Moralka je stale zajimave tema. Snad najdi trochu casu se k tomu dostat. Ano, dobre udelanych kurzu na toto tema moc neni. Skoda toho "manzelstvi".
    Aidane, taky na to koukam s prekvapenim. Pod Plesi nikdo.

    OdpovědětVymazat
  4. 1) Ani já jsem na nic nesahal.

    2) Pokud bude tyto přednášky vysílat TV Noe, tak to bude pro mne vpravdě příjemné překvapení.

    OdpovědětVymazat
  5. Dozvěděl jsem se o Sandelovi právě v TV Noe, když jsem lelkoval v tamní pražské redakci a naschlouchal redaktorovu snu o pozdvižení této TV na vyšší kulturní a intelektuální úroveň (čemuž však prý brání skutečnost, že pražští intelektuálové na rozdíl od babiček z Vysočiny žádné peníze televizi nepošlou).

    Dotyčný si taky pochvaloval samotného Sandela, který - ač je vytíženou celebritou - na mail reagoval v řádu několika vteřin.

    OdpovědětVymazat
  6. Záujemcovia o Sandela si tento týždeň môžu vypočuť aj jeho vystúpenie na tému "peniaze a morálka" v programe Start The Week na BBC Radio 4: http://www.bbc.co.uk/radio/player/b01hw6g1

    OdpovědětVymazat
  7. Několik přednášek Michaela Sandela je možné shlédnou na http://www.videacesky.cz, stačí dát vyhledat Sandel. Jsou tam české titulky.
    Ondřej

    OdpovědětVymazat