čtvrtek 9. února 2012

Úkladný světec

Pokud by se vyhlásila anketa o nejpitomější anketní výsledek všech dob, měl bych horkého kandidáta. Čtenáři anglického časopisu BBC Historical Review totiž – je tomu už šest let – zvolili sv. Tomáše Becketa nejhorším Britem posledního tisíciletí hned po Jacku Rozparovači. Nejhorším je tedy neznámý neidentifikovaný a hned v závěsu za ním světec.
Anketa to byla metodicky poněkud nedomyšlená a více než o dotyčném masovém vrahu a dotyčnému mučedníku vypověděla o lehkosti, s jakou jde i ty největší blbosti maskovat za objektivní statistický výsledek. O tom, jak absurdně to celé probíhalo, se můžete paradoxně dozvědět v tomto sloupku otištěném v jinak ne zrovna katolickém Guardianu.
Je to tedy pakárna. Ale přesto, přesto... to ranilo mé anglofilství.
Tímto vyzývám zpátečníka Milana, který v Londýně doktoranduje, aby využil příležitosti k manifestaci své konfesní příslušnosti a vyšel na ulici v tričku se jménem zmíněného svatého (až se oteplí, prosím; jinak bych byl jeho vdovou bit!). Podle toho, zda si od něj budou Britové v dvoupatrových autobusech odsedat a zda ho výrostci s proděravělým uchem počastují dlažební kostkou, nejlépe poznáme, jak to s tou Becketovou popularitou na Ostrovech vlastně je.
A nám ostatním prozatím doporučuji přečíst si znovu osvědčenou Eliotovu Vraždu v katedrále, případně si poslechnout stejnojmennou rozhlasovou hru (v péči skvělé Hany Burešové z Divadla v Dlouhé) anebo znovu zhlédnout stařičký film Becket (1964).

3 komentáře:

  1. Ďalšia mediálna kravina, ktorá napriek svojej absolútnej bezvýznamnosti bude na internete strašiť až pokým výmena geomagnetických pólov nevymaže všetky harddisky zemegule (Marana tha!). Inak z celkových výsledkov (na Googli pod "worst briton poll") vyplýva, že anketu vyhral Jack Rozparovač suverénne (24%), potom nasledoval Becket s polovičným počtom hlasov, pričom ostatné boli rozdelené v podstate rovnomerne (9 či 8%), iba neonacista Mosley skončil len so 4%. Čiže anglofilstvo ešte neodhadzuj, výsledok najskôr reflektuje len to, že Becket bol trochu známejší ako všetci zvyšní...

    milan

    OdpovědětVymazat
  2. Jářku, sire, vždyť to jsem přesně chtěl sdělit: nikoliv, že ostrované jsou hňupi, ale že pitomě nastavené podmínky (viz ten článek v Guardianu)nutně plodí pitomé výsledky. Amen

    Navíc to byla dobrá příležitost udělat reklamu Becketovi literárnímu a filmovému...

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, všechny tři Beckety mám rád, jak fimového, tak literárně-rozhlasového, tak toho skutečného.
    Spojení s Mertonem: V Jonášově znamení popisuje, jaký mělo na mnichy vliv předčítání Vraždy v katedrále, mnozí se během závěrečných "obhajob" usmívali nebo přímo smáli. Stejný efekt to mělo i na moji osobu, a tak jsem skrze Mertona zjistil, že njesem vyšinutý, protože nikomu jinéhmu, kdo to slyšel/viděl/četl a s kým jsem se o tom bavil to směšné nepřišlo.

    OdpovědětVymazat