středa 11. ledna 2012

Zničené kostely severních Čech

Není nás mnoho (respektive není mě mnoho) z užšího zpátečnického jádra, pro něž to je v současnosti do Klementina blízko. Kdybyste však měli do 21. ledna cestu kolem, stavte se na výstavě, na niž se nejlépe dostanete z mariánského náměstí. Je zdarma a ukazuje leccos z toho, co bylo na Severu zničeno. Pokud se Vám ta návštěva nepodaří, pak vězte, že téměř všechny vystavené panely jsou k zhlédnutí ZDE.

Na záslužném počinu mě zamrzelo jen to, že jednotlivé fotografie staveb zbořených nejsou porovnány se současným stavem míst, kde chrámy kdysi stály. Možná by se ukázalo, jak divně neúplné je městečko nebo ves, která přišla o své duchovní centrum (byť nenavštěvované!).

Pro nás farářské pulce však vyvstává otázka co dál s těmi stovkami staveb, co ještě stojí. Z hlediska pastoračního – bude to znít děsivě – můžeme být Sauronovi a jeho pohůnkům za jejich destrukci vděčni. Při současném stavu církve kněz přece nemůže zasvětit svůj život stavbám, když vidí, v jakém stavu jsou především hledající, tápající, ztrápení a jinak po Bohu volají lidé – živé to chrámy (někdy potenciální) Ducha svatého.

Jsem rozpolcený: rve mi to srdce, když vidím barokní kostel odstřelený dynamitem, ale zároveň tuším, že mnohé z těch, které komunisté nevyhodili do povětří, nechá zřejmě (ve jménu lásky k bližnímu) spadnout sama církev. Pokud se tedy do věci více nevloží obce a občané-patrioti, byť i nevěřící, což se ostatně již leckde děje.

Žádné komentáře:

Okomentovat