úterý 28. srpna 2012

Už aby ta inteligence přestala kritizovat...

Z pastorační příručky otce Aloise Štorka "Soustavné vedení duší" (1931) slova jako šitá Aidanovi na míru:


Také nutno žádati, aby inteligence, chce-li dospět k opravdové ctnosti, se ukáznila v četbě. Nečetla vše, co dostane do rukou a čísti nemusí, vybírala to nejlepší, omezovala se ohledně novin a zábavné literatury a duchovní četbu si vždy dojednala se zpovědníkem. Leckterý penitent prodělá nemalé boje než toto provede. 

Ještě nesnadnější práci máme, chceme-li inteligentním penitentům odvyknouti vrozené kritizování všeho, co vidí, slyší a čtou. A přece patří k vyspělosti duchovní, že netvoříme úsudek o všem, co vnímáme, že z vyšších důvodů dovedeme se i úsudku zdržet, podle známé zásady: Sapientis est judicium suspendere. Kdo ukvapeně o všem soudí a úsudek ihned pronáší, projevuje duševní nezralost. Tou je značně zatížena dnešní lidská společnost a moderní kulturní život tuto kritizující chorobu stále pěstuje a živí. Ani katolíkům není snadno se tomu ubrániti. Duše po dokonalosti toužící musíme však hledět z toho vyléčit.


Jako bonus pak s předchozím naprosto nesouvisející citát z téže knihy, jenž se nyní, osmdesát let po napsání, jeví jako těžké fantastično:

Holandsko má asi nejvzornější a nejčetnější rodiny ze všech katolických zemí, má však také poměrně nejvíce kněžských, řeholních a misijních povolání.

Ach, kdeže loňské sněhy jsou...

Nepřestávám žasnout nad tím, jak rychlá může být dekatolizace kdysi echtovně katolických oblastí.



2 komentáře:

  1. Ohledně kritizování: Naprosto souhlasím, ale trápí mne, že to nedokážu žádným způsobem vyargumentovat.
    Pronesená kritika by se měla někdy omezit, to je jisté, řekne rozumný člověk, ale netvořit si úsudek? to je holé tmářství! Co na to odpovědět?

    OdpovědětVymazat
  2. Zdržet se úsudku, mlčet, nekomentovat není dobré vždy. Mnozí by se naopak potřebovali vytváření soudů naučit. Ale lidé jako já (a nejspíš i Ty, carissime Mate) mají sklon k druhé krajnosti. Ctnosti pozdrženého hodnocení se ještě mám co učit. Není to lehké. Vždyť ostatně mít na všechno kolem jasný názor a být schopen jej třeba i vtipně vyjádřit činí člověka zajímavějším společníkem...

    Argumentů zde myslím není třeba. Otec Špork ostatně nevyjadřoval tezi o "vytváření názorů", ale jen poskytoval návod zpovědníkům ohledně duchovních nebezpečí zvláště číhající na jednotlivé třídy a stavy.

    OdpovědětVymazat