sobota 3. prosince 2011

I bez velkých činů


V duchu předchozího příspěvku jsem si vzpomněl na nedávno objevená slova, která pronesl blahoslavený John Henry Newman. “... chceme-li dojít dokonalosti, musíme dobře vykonávat každodenní povinnosti. Neznám nic náročnějšího a současně víc posilujícího, než neustále usilovat dobře projít všemi úkoly dne.” A dodává, že ulehnout včas k nočnímu odpočinku je již známkou dokonalosti... (Ian Ker: John Henry Newman. A Biography, Oxford University Press 2010, p. 94)

4 komentáře:

  1. Díky, carissime, za první příspěvek - za fotku i za Newmana.

    Mimochodem znáte tento text výše zmíněného blaženého Angličana: http://www.appleseeds.org/Newman_My-Mission.htm
    ?

    V Belgii jsem si ho často opakoval...

    OdpovědětVymazat
  2. V návaznosti na výše i níže napsané, jakožto i na včera debatované, další útržky z kard.Newmana, tentorkáte bez překladu:
    ..he began using the Roman Breviary [in 1937-8]. He found that "saying all the Offices took up three or four hours a day - a time which may be easily redeemed from the world." (pozn. v té době krom studia, psaní, tutorství byl velice činný i pastoračně ve farnosti..)
    "I like them uncommonly. They are very unexciting, grave and simple, [...] majestic and austere."
    "Psalms should be the basis of all devotion."
    "Another characteristic of the Breviary offices was the shortness of the prayers they contain, [...] Psalms were more meditative and restful than continual addresses to God." The precise, methodical nature of the Breviary, like the Rosary, helped one to concentrate and seemed right in principle.

    OdpovědětVymazat
  3. Člověka vždycky potěší, když jeho osobní plaché intuice sdílejí i svatí :-).

    OdpovědětVymazat