úterý 17. dubna 2012

Pytačky čítačky

Tieto riadky sú mierne upraveným výňatkom z korešpondencie na tému elekronických čítačiek, ktorý zverejňujem na popud a so súhlasom adresáta a predkladám čitateľom na diskusiu.

Ako som bol prisľúbil, zasielam krátke pojednanie na tému elektronických čítačiek. Uvedená záležitosť ma kvári už nejaký ten mesiac. Pozorujem pravidelne v rúre cestujúcich s uvedenými zariadeniami, resp. zariadením (z 99% je to Kindle), takže som mal viackrát možnosť na vlastné oči posúdiť jeho kvality. Zobrazenie sa skutočne veľmi podobá na papier a číta sa dobre (aj cez rameno). Je vidieť, že Kindle je veľmi ľahký a skladný, ergo ideálny pre zcestovaných (alebo pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť pri každom sťahovaní prenášať 15 krabíc vrchovato naložených literatúrou). Kapacita je skoro rozprávková, nakupovanie jednoduché (a lacné), výdrž batérie prekonáva očakávania. Ak k tomu človek pripočíta slovník, podporu pdf a možnosť vyhľadávania, takmer by sa zdalo, že nie je o čom rozmýšľať.

Avšak keď som predložil celú záležitosť svojej polovičke, stretol som sa s vehementným odporom. Tá ako "perceiving" osoba veľmi ťažko nesie absenciu akýchkoľvek zmyslových vnemov spojených s procesom čítania – a má pravdu: čítačke chýba vôňa, chýba dotyk papiera, ktorý človeka podvedome ukotvuje "v knihe". Chýba obálka, takže odpadá lákavá možnosť nenápadne intelektuálsky pózovať roztvoreným Joycom, ale aj škatuľkovať blížnych zahĺbených do Danielle Steelovej. (Ostatne, v USA vraj vďaka čítačkám prežíva renesanciu soft-pornografická literatúra určená pre ženy, ktoré si ju môžu vychutnať v anonymite bez toho, aby ich strápňovala harlekýnová obálka alebo názov typu "Bent Over" či "Hot Daddy Cop".) Aranžovať si knižnicu v Kindli tak, aby čo najviac zapôsobila na diváka, je tiež zbytočné a nemožné.

Čítačka upriamuje predsa pozornosť k obsahu, "k duchu", a oslobodzuje ho od príťaže "tela". Kniha prestáva byť matériou, ktorú treba vlastniť, ale stáva sa čistou informáciou, mimo čas a priestor, s ktorou sa stačí iba zjednotiť v procese čítania. Nie je teda virtuálna – zduchovnená – knižnica kresťanskejšia? Možno. Ale čo s nebezpečenstvom gnosticismu? Nezanikne v čítačke jedinečnosť každej knihy ako samostatného objektu? Nepohltí kindlovské Jedno rozmanitosť stvorenia? Mňa na knihách baví práve ich pestrosť a heterogenita, každá z nich je samostatným predmetom s charakteristickou sadzbou, váhou, farbou a dizajnom obálky... Každá edícia má svoje vlastné čaro (alebo svoj vlastný odpudzujúci rys). Po novom je však predmetom čítačka, nie kniha – tie sú všetky jedna ako druhá. Fyzickosť je tu degradovaná do funkcie prenášateľa a zobrazovateľa informácie; jednota hmoty a ducha vteleného do knihy je tatam.

S absenciou fyzickosti súvisí aj ďalšia nevýhoda, ktorú si uvedomujem už aj pri čítaní čohokoľvek na počítači: klasický kódex je neprekonateľný čo do jednoduchosti orientácie v texte. Kurzoricky čítať, rýchlo listovať, či preskakovať tu a tam medzi dvoma a viacerými pasážami na Kindli musí byť utrpenie, a to napriek tomu, že je k dispozícii vyhľadávanie. V kódexe som si schopný oveľa jednoduchšie zapamätať, čo kde v texte bolo a aj súvisiaci kontext;  možno to je tým, že pri fyzickej knihe človek viac zapája svoju priestorovú orientáciu. To isté platí pre vzniknutú knižnicu: knihy ako fyzické objekty v priestore poskytujú lepší prehľad a tiež priestor pre náhodu: človek občas pri vyberaní jednej knihy narazí na inú, na ktorú už dávno zabudol; môže ju otvoriť na ľubovoľnom mieste a v okamihu prelistovať, prečítať si ľubovoľnú pasáž len tak, ako chuťovku. V čítačke je všetko (predstavujem si) zoradené pevne, na nejaké objavovanie nie je priestor, to isté platí o listovaní. Neprítomnosť obálky má podobnú nevýhodu: náhodné stretnutia a rozhovory s neznámymi o literatúre vo vlaku sú nemožné. Stretol som sa dokonca už aj s ponosom, že v čítačke môže človek veľmi ľahko zabudnúť na názov knihy, ktorú číta, pretože bez obálky sa naň nemá príležitosť nikdy pozrieť a "internalizovať" ho tak, ako keď berie do rúk papierovú knihu.

Skladnosť v kombinácii s veľkou kapacitou navyše zvádza k rozdrobenosti – veľká obava bola mojej milujúcej manželky, že si do Kindlu nasťahujem množstvo kníh, z ktorých potom žiadnu neprečítam. Iste, aj to je možné, ale myslím, že tomuto úskaliu sa dá vyhnúť (ostatne to isté sa môže stať aj pri fyzických knihách, akurát cez internet sa nakupuje oveľa rýchlejšie a pohodlnejšie).

Jedným veľkým argumentom v prospech Kindlu je množstvo klasických textov, ktoré sa v elektronickej podobe objavujú na internete a ktoré nie sú inak dostupné. Je rozhodne príjemnejšie ich čítať na Kindli než na počítači. Takisto vidím veľkú výhodu v možnosti sťahovať elektronické vydania novín, časopisov a akademických článkov: hoci samozrejme tisíckrát viac preferujem klasické papierové vydanie tlače, v budúcnosti budú z ekonomického hľadiska elektronické verzie asi predsa len znesiteľnejšie. Čo sa týka kníh, ktoré sú k dispozícii "normálne" aj elektronicky, tam by som bol opatrnejší, lebo každá elektronická kniha kúpená na úkor papierovej urýchľuje "smrť" papierových.

Po prehodnotení uvedených pre a proti som si vytvoril zásady používania svojho hypotetického Kindlu: vždy na ňom čítať iba jednu knihu súčasne, sústrediť sa na inak nedostupné texty, používať ho v situáciách, kde potrebujem praktický a skladný objekt: takže napr. čítanie Akvinského či Aeneidy na pokračovanie do metra apod. Stále som sa však neodhodlal kúpiť si ho – stále vo mne hlodá obava staromilca, že ma "opanuje" a ja definitívne podľahnem jeho elektronickým zvodom, že raz a navždy zmení moju "prax" čítania. Obávam sa ruptúry, po ktorej už niet cesty späť. Rád sa dozviem, čo si o tom myslia kolegovia zpátečníci.

5 komentářů:

  1. S mužem už otázku toho, zda kindl koupit nebo nekoupit, řešíme přes rok. Při tempu, jímž se nám rozrůstá (fyzická) knihovna, mě občas jímá děs a říkám si, že mít malou, ale prostornou krabičku do kapsy a do kabelky by možná nebylo špatné.
    Co mě rozčiluje je, že na amazonu až příliš často u knih (a zejména akademického rázu) narazím na takovou podivnou poznámku, a sice že jsou určeny pouze pro zákazníky z UK a při veškerém šílenství urputně hledajícím rovnost, rovnoprávnost a politickou a kdo ví jakou ještě korektnost si připadám diskriminovaná jen proto, že si chci koupit knihu.
    Máš pravdu s těmi starými a těžko dostupnými texty. Onehdá jsem jen tak z plezíru koukala na Summu a zjistila jsem, že to není kniha, kterou si můžeme dovolit koupit. Souhlasím, že číst ji v kindlu musí být příjemnější, než ji číst na monitoru.
    Ale! Vždycky nakonec zkončím u toho, že prostě z elektronické hračky z nějakého zvláštního důvodu číst prostě nedokážu. Nedokážu se na text pořádně soustředit, nic si nepamatuju a velmi obtžíně se mi k němu vrací (ať už po delší či kratší přestávce).
    Co se článků týče, mohl by mi kindl posloužit jako dobrý sklad, ale na čtení bych si je musela vytisknout (pokud to teda jde), protože když si do odborného textu nedělám poznámky, nejsem s to s ním pracovat.
    A pak, knihy jako knihy mám ráda. Vysvětlit to nedokážu, ale hádám, že jde asi o tytéž faktory, které jsi vyjmenoval...barva, vůně, vzhled, tíha, fyzický kontakt. Mám pocit, že při čtení na fyzickém papíru ve skutečné knize mi před očima mnohem snáze vyvstává svět, do kterého se čtením nořím...

    OdpovědětVymazat
  2. ... a posledný argument, ktorý ma zatiaľ stále udržal pred kliknutím na "buy it" je vtieravá myšlienka pri pohľade na cenovku (akejkoľvek verzie xindlu): "Za to by sa dalo kúpiť toľko dobrých kníh..." :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Téměř všemu ode všech dosud zde ke xindlu řečenému lze přitakat. Dovolím si tedy jen pár doplnění, resp. důvodů proč mě ta mašinka pořád pokouší:

    1) Podtrhávání pasáží v textu, stejně jako psaní poznámek je přinejmenším u modelů Kindle Keybord a Kindle Touch poměrně snadné a takto zvýrazněné či okomentované úryvky se navíc dají jednoduše stáhnout do počítače. Bez této vlastnosti by mě ten stroj vůbec neoslovil, neb jsem zvyklý do knih intenzivně čmárat a "povídat si s autorem" pomocí vykřičníků, otazníků a různých glos na okraj.

    2) Xindl mě oslovuje především jako úschovna těch knih, které znám, z nichž třeba čas od času nějakou informaci nebo citát potřebuji, které však - vzhledem k předpokládané farářské instabilitas loci - nebudu s to s sebou na každou novou štaci převážet. Hodilo by se to snad na různé církevní dokumenty, články, jakož i starší kniha (je přeci jen něco jiného nosit Patrologia Latina v kapse nebo vozit v Transitu).

    3) Horší orientace v textu je v Xindlu vyrovnána snadným hledáním podle klíčových slov. Na mašince by tedy člověk mohl mít archivováno Písmo svaté, východní a západní Otce i Summu.

    Nejvíce mi též vadí nemožnost fyzického kontaktu s knihou a vizuální orientace.

    Ten stroj ale snad nemusí být náhražkou za knihy. Nepředstavuji si, že bych si večer sedl do křesla s Pánem prstenů ve čtečce, ale spíše, jak si někde za běhu v terénu vzpomenu, že jsem tam a tam četl to a to, co by se zrovna hodilo, a snadno si to za pomoci téhle své "externí paměti" oživím.

    Jinak velké, nepřehledné, rozrostlé knihovny, jakož i knihy válející se v každém koutě domu a zabírající místo považuji za cosi esteticky velmi lahodného. Sám bych tak svůj dům jistě zaplnil a po letech vždy s údivem zjišťoval, co že to vlastně doma mám. Jenomže kněžský život je výzvou k určité lehkosti, pokud jde o množství vlastněných věcí. Nejlépe, aby se dalo stěhovat i bez stěhováků.

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím a dodávám že nejen nemusí ale snad ani nemůže knihy nahradit. Může to být ale i pro ty z nás, kteří stabilitas loci máme pomůcka k tomu, jak číst svazky jinak nedostupné, či "vyzkoušet" ty, o nichž si člověk není jist, zda je má pořizovat nebo ne (u starších třeba díky projektu Gutenberg, u těch novějších třeba díky možnosti zdarma stáhnout první kapitolu Kindle-edition z amazonu - nikde se tam nepíše, že si pak člověk musí koupit e-book nebo nesmi koupit paper/hardback.)

    OdpovědětVymazat
  5. Nastupuje otázka: pokud Xindl, jaký? S klávesnicí, nebo s dotykovým displejem? A nevyplatí se ještě nějaký ten měsíc či rok počkat, než se ten přístroj podaří ještě trochu vylepšit (zejména to poznámkování a používání slovníků má ještě mušky)?

    OdpovědětVymazat